Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Autenticitatea în relații – Rămâi fidel adevărului tău!

Home/Motivație/Autenticitatea în relații – Rămâi fidel adevărului tău!
14feb.Autenticitatea in relatii

A fi autentic pare tot mai dificil de atins și păstrat în zilele noastre.

În lumea digitalului, a măștilor purtate în fețele ecranelor, a narcisismului antrenat și a nevoii permanente de validare, autenticitatea devine un subiect tot mai puțin abordat, însă tot mai mult dorit de către majoritatea oamenilor. 

A fi autentic, ”conform cu adevărul” este, cred eu, cea mai pură formă de respect pentru tine însăți.

A fi autentic înseamnă să fii fidel ADEVĂRULUI tău!

Se pare că astăzi ne îndepărtăm tot mai mult de noi înșine, conturându-ne o identitate falsă, dictată de cerințele unei lumi haotice, care transformă anormalul în normal. 

Iată doar câțiva factori, care, din punctul meu de vedere, ne pun la încercarea autenticitatea:

1. Rețelele de socializare. Știi și tu, la fel ca și mine, cât e de dificil să te afișezi în fața unei mulțimi de oameni exact așa cum ești tu, mai ales când vezi în jurul tău mulți oameni mereu fericiți, cu o imagine impecabilă. Însă viața nu e impecabilă. 

2. Consumerismul. Ne îndreptăm cu pași repezi înspre a consuma mai mult, cât mai mult posibil. Ne este atât de dificil să acceptăm simplitatea, atunci când situația noastră materială ne impune asta. Dacă ne uităm la sondajele realizate doar în România, putem vedea cu ușurință cât de mulți oameni au datorii și rate la bănci. Iar culmea, majoritatea dintre aceste datorii sunt făcute doar pentru ”a fi în rând cu lumea”, pentru a avea ceea ce au ceilalți.

3. Relațiile superficiale, legăturile făcute doar din teama de a fi singur, acele relații în care nu există absolut deloc apropiere la nivel emoțional, onestitate, transparență, loialitate sau chiar respect.

4. Goana după carieră, faimă și glorie – goana după succesul fals.

Așadar:

-De ce nu avem curaj să ne afișăm în fața celorlalți exact așa cum suntem?

-De ce ne este atât de dificil să ne acceptăm diferențele față de ceilalți?

-În ce manieră ne ajută relațiile superficiale, fără conexiune emoțională? Ce parte din noi hrănim atunci când dezvoltăm astfel de relații și ce părți înăbușim?

-De ce ne dorim atât de mult o carieră de succes, ca și cum întreaga noastră viața ar depinde doar de asta?

Atunci când vine vorba despre autenticitate, mă gândesc la Gabor Mate și Brene Brown, doi oameni pe care îi apreciez foarte mult, doi oameni de la care am învățat:

– Ce înseamnă să fii autentic și de ce e asta atât de important pentru noi (dacă nu chiar cel mai important)?

– De ce ne este atât de dificil să ne păstrăm această autenticitate?

– Ce câștigăm și ce pierdem prin păstrarea autenticității?

Inspirată de acești doi oameni extraordinari, precum și de trăirile mele interioare,  iată că vin înaintea ta cu 2 idei principale, în care îmi doresc să răspund la întrebările de mai sus.

1. Aleg AUTENTICITATE sau ATAȘAMENT?

 Viața noastră întreagă este despre relații: relația cu ceilalți, relația cu noi înșine, relația cu Dumnezeu. Nu putem separa  această autenticitate de relații. Noi căutăm autenticitatea, raportându-ne la ceva. 

Deși autenticitatea este despre noi înșine, nu o putem considera de sine stătătoare. 

În autenticitatea noastră, noi ne raportăm inevitabil  la ceilalți și la viață. A fi autentic, înseamnă până la urmă a fi bine cu tine și cu cei din jur, în toate relațiile pe care le ai, a fi congruent între ceea ce gândești și cum te comporți.

Iar a-ți asuma această autenticitate înseamnă, pentru mine, a fi împăcat cu tine și cu lumea. 

Fain, nu? Să fii la pace cu tine și cu lumea.

Această pace se obține prin congruența între ceea ce cred, spun și fac. 

Conflictul major ia naștere în interiorul nostru atunci când, manifestându-ne autenticitatea, suntem respinși de ceilalți. Aceasta este o realitate pe care uneori ne este imposibil să o acceptăm. De ce? Pentru că această respingere provoacă suferință. Această respingere este un atac direct asupra identității noastre. E ca și cum cineva ți-ar spune: tu ești greșit, nu ești conform standardelor!

Creierul nostru, care este dependent de atațamentul de ceilalți oameni, caută mereu această acceptare a celor din jur. Metaforic vorbind, creierul nostru nu poate supraviețui fără acest atașament.

Așadar, de cele mai multe ori renunțăm la noi înșine, la adevărul nostru interior, pentru a fi acceptați de către ceilalți, pentru că, într-un mod bizar, a renunța la noi înșine este mai puțin dureros decât separarea de grup. Însă aceasta este doar o ”soluție” temporară. 

Pe termen lung, separarea de noi înșine, această disociere, vine la pachet cu multă reprimare a nevoilor noastre de bază. E ca și cum ai trăi mereu cu capul sub apă, luând câte o gură de aer din când în când, la limita înecului, atât cât să supraviețuiești.

Așadar, oricât de dureroasă ar fi pentru creierul nostru această respingere (temporară sau chiar permanentă) din partea unei alte persoane/grup/comunitate, avem nevoie să ne antrenăm reziliența în aceste situații, pentru a nu ne pierde pe noi înșine.

Cele mai comune situații când suntem respinși/acuzați/judecați/invalidați/etichetați sunt situațiile când spunem NU. Nu-ul vine din adevărul nostru interior, din credințele, valorile și dorințele noastre.

Atunci când treci prin astfel de situații și simți că e provocator să îți păstrezi poziția cu verticalitate, deși știi foarte bine că ai nevoie de asta, te invit să te întrebi:

Dacă această persoană nu poate accepta NU-ul meu, vreau să fiu în relație cu ea? Sau vreau să fiu în relație cu mine?

2. ”Eu îmi aparțin mie. Deci chiar și atunci când mă simt singură și mă întreb: ”Cine e tribul meu?” știu că eu îmi aparțin mie însămi cu siguranță.”  – Brene Brown

Grupurile ne oferă această siguranță că nu suntem singuri. Însă, așa cum spuneam mai sus, de multe ori, a aparține unui grup anume poate însemna o sculpatare a autenticității noastre, venită tocmai din dorința aceasta de ”a aparține” și a nu fi singur.

Teama de singurătate este cumplită. Este cumplit să simți că tu nu aparții nimănui, niciunde pe lumea aceasta. Noi nu am fost creați pentru a fi singuri. Avem nevoie de apartenența la grup, pentru a avea o viată socială și pentru a ne simți împliniți și fericiți. 

De fapt, există chiar și studii pe tema aceasta: oamenii care au relații AUTENTICE sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. 

Așadar, îți dai seama cât de importantă este această congruență, această autenticitate în relații?

Atunci când eu sunt autentic și tu ești autentic, relația noastră nu are cum altcumva să fie decât autentică. Înspre aceasta avem nevoie să țintim, pentru a fi împliniți și a avea acea pace oferită de manifestarea adevărului interior.

Atunci când vine vorba despre grupuri, Brene Brown spune că a descoperit din cercetări, faptul că:  

”Opusul apartenenței este ‘să te potrivești’. A te potrivi înseamnă de fapt să te întrebi: Cine am nevoie să fiu?, Cum trebuie să mă îmbrac?, Cum trebuie să vorbesc, Cum trebuie să mă comport?

Adică să schimbi cine ești. Însă apartenența nu ne cere să schimbăm cine suntem, ci ne cere SĂ FIM cine suntem.”

Cu alte cuvinte, ce avem noi nevoie cel mai mult este SĂ FIM ACCEPTAȚI așa cum suntem în grupurile în care vrem să ne integrăm, astfel încât să evităm această ”potrivire” la grup, această  autoajustare a ceea ce ești tu, această cioplire a autenticității tale.

Aici poți găsi o parte din interviul oferit de către Brene Brown:

The difference of “belonging” and “fitting in” (youtube.com)

Îmi doresc ca prin ceea ce am scris aici să generez măcar un insight în mintea ta. Apoi, munca cea mai complexă îți aparține: să descoperi cine ești și să fii fidel ție însuți, pentru a trăi cu SENS.

Mai multe despre acest subiect voi aborda în cadrul Workshopului F.E.M.E.I.A., ediția a  V-A. Dacă nu ți-ai luat încă bilet, te încurajez să o faci. Tema principală din acest an este legată chiar de autenticitate.

Mai multe detalii despre workshop se pot găsi aici: Workshop F.E.M.E.I.A – F.E.M.E.I.A. (femeia.net)

Rămâi cu bine, bine cu tine

Gianina Șadi

Tags:
Abonează-te la Newsletter și vei primi periodic informații noi de pe site.

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A © 2022 All rights reserved.  Designed by AD Web Design IT

Scroll to top