Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Tulburările anxios-depresive

Home/Identitate/Tulburările anxios-depresive
4dec.

Tulburările anxios-depresive sunt corelate cu câțiva factori ai stilului nostru de viață.

Unul dintre paradoxurile vremurilor în care trăim este acela că, deși avem acces la o cantitate imensă de informații, ne simțim mai deconectați și confuzi ca niciodată.
Deconectarea de sine, stresul pe care-l experimentăm zilnic și incapacitatea de a trăi într-un echilibru sănătos – fizic, mintal, emoțional și spiritual -, ne afectează viețile într-un mod subtil, dar sigur.

Statisticile care vorbesc despre anxietate și despresie par a contura un fenomen global, prezent în deosebi în rândul populației urbane.
Într-un studiu efectuat de către Universitatea Kazimierz Wielki din Polonia (studiul, aici), asupra unui grup de populație adultă, a evidențiat faptul că 71% dintre respondenți prezentau simptome specifice stărilor anxioase sau depresiei, într-un grad mult mai ridicat decât în cazul pacienților bolnavi de cancer.
Practic, populația normală, sănătoasă, înregistra simptome axios-depresive într-un procent mult mai mare decât în cazul pacienților care sufereau de o boală (aproape) incurabilă precum cancerul.

Deși pare șocant să conștientizăm că anxietatea sau depresia e mai răspândită în rândul populației sănătoase, dacă e să privim către stilul de viață actual, vom vedea că există de fapt conexiuni multiple între anumite obiceiuri și tipare (nesănătoase) și aceste afecțiuni.

În acest articol, am căutat să abordez lucrurile din perspectivă științifică, oferind trimiteri către studii și lucrări relevante, prezentând 3 cauze posibile ale acestui fenomen.

Stresul în creștere în societatea actuală

Un studiu realizat de Constance Hammen, Psiholog în cadrul Universității California, arată că stresul cronic este un factor important în dezvoltarea tulburărilor anxioase și depresive. Stresul prelungit afectează calitatea vieții și, în timp, contribuie instalarea depresiei.
Desigur, efectele negative ale stresului de răsfrâng nu doar asupra psihicului uman, ci și asupra întregului organism, favorizând apariția bolilor cardio-vasculare, metabolice sau digestive.

Factori genetici și predispoziția familială

Un studiu realizat de cercetătorul D.S. Levinson în anul 2014, a dezvăluit o conexiune semnificativă între factorii genetici și de mediu și predispoziția la tulburările anxioase și depresive. Dacă o anumită persoană are antecedente familiale de astfel de tulburări, probabilitatea dezvoltării lor pe parcursul vieții crește semnificativ.

Impactul mediului online

O cauză relativ nouă care a atras atenția cercetătorilor este impactul mediului online. Conform unui studiu efectuat de Twenge și Campbell (2018), utilizarea intensivă a rețelelor de socializare și a tehnologiei poate crește sentimentele de izolare și anxietate, în rândul utilizatorilor.
Mediul online favorizează apariția sentimentului de neîncredere, a stimei de sine scăzute, a percepțiilor distorsionateă cu privire la aspectul fizic etc.

Un fenomen alarmant este acela al creșterii incidenței depresiei în rândul tinerilor. În cazul lor, impactul mediului online este unul nociv, și asta pentru că mare paret din adolescenții de azi au crescut cu dispozitivele digitale în preajma lor și le este mai dificil să reducă timpul pe care îl petrec pe aceste dispozitive.

Înțelegerea acestor cauze este esențială pentru dezvoltarea unor strategii de prevenire și tratament mai eficiente, iar una dintre cele mai bune strategii este să cerem ajutorul unui specialist.

Așa cum spuneam mai sus, unul dintre paradoxurile vremurilor în care trăim este acela că, deși avem acces la o cantitate imensă de informații, ne simțim mai deconectați și confuzi ca niciodată, iar uneori avem impresia că ne putem ajuta singuri căutând informații în mediul online.
Însă, de multe ori, informația din mediul online ne poate spori confuzia și nu ne va ajuta să dobândim acel echilibru pe care ni-l dorim.
Ajutorul unui psihoterapeut este cu adevărat valoros, acesta putând a ne oferi suportul necesar depășirii tulburărilor de anxietate și depresie.

Cum ne putem da seama că avem nevoie de ajutorul unui psihoterapeut?
Care ar fi semnalele de alarmă?

 • Neliniște excesivă pentru o perioadă mai mare de 5-7 zile
 • Sentimente intense de frică sau panică, care se activează din senin, timp de zile la rând
 • Dificultate în concentrare în munca de zi cu zi
 • Incapacitatea de a te relaxa sau de a te detașa de anumite gânduri, griji etc
 • Senzații fizice precum: palpitații, transpirație excesivă, tremurături, care se repetă mai multe zile/săptămâni la rând
 • Tulburări de somn, insomnie sau somn agitat/ neliniștit
 • Tristețe persistentă sau sentiment de gol interior – de lipsă a unui sens în viață
 • Pierderea interesului sau plăcerii în activități obișnuite – o apatie constantă 
 • Oboseală sau lipsă de energie pe parcursul întregii zile
 • Modificări ale apetitului sau greutății corporale
 • Gânduri despre moarte sau suicid

E adevărat că pentru unii oameni, cu forme mai ușoare de anxietate sau depresie, pot fi de folos anumite cărți de specialitate sau articole scrise de specialiști, sau pur și simplu o atenție sporită pentru relația cu sinele și introspecția, însă sunt multe acele cazuri când nu ne putem ajuta singuri. A cere ajutor este un act de curaj necesar și benefic pentru că atunci când suntem bine, acest lucru se vede în mod special în relația cu sine și cu ceilalți.

Să fie de folos!
I.dentitate – Adriana Roman

Tags:
Abonează-te la Newsletter și vei primi periodic informații noi de pe site.

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A © 2022 All rights reserved.  Designed by AD Web Design IT

Scroll to top