Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Iertarea și acceptarea de sine

Home/Identitate/Iertarea și acceptarea de sine
8ian.

Iertarea și acceptare de sine sunt două elemente esențiale ale echilibrului personal.
Avem nevoie de ele pentru a integra experiențele vieții de zi cu zi, pentru a simți că are un rost și semnificație ceea ce trăim.
Atât iertarea (față de sine și față de ceilalți), cât și acceptarea de sine – cu bunele și ”relele” noastre, ne ajută să vedem viața și oamenii, într-o manieră mai puțin subiectivă.
Mediul și oamenii nu sunt ostili sau potrivnici, însă anumite experiențe personale ne configurează așteptările atunci când ne raportăm la mediu și la cei din jurul nostru.
Ei bine, tocmai aceste așteptări, pe care toți oamenii le au, ne pot provoca.
Ne pot duce către dezamăgiri, alegeri nepotrivite, acțiuni pripite, judecăți de valoare la adresa celorlalți.
În aceste situații, iertarea și acceptarea de sine schimbă configurația ”jocului”.

Acceptarea de sine este diferită de stima de sine.
Este o componentă esențială a sănătății mintale și a împlinirii personale, având un impact pozitiv calității vieții noastre.

Ea ne oferă un grad mai mare de conștientizare asupra gândurilor, acțiunilor și obiceiurilor de viață și mai mult decât atât, ne ajută să nu ne identificăm cu acestea.
Acceptarea de sine ne permite să înțelegem că noi, ca ființe umane, suntem cu mult mai valoroși decât ceea ce deținem, decât funcțiile noastre, reușitele sau eșecurile personale.

Acceptarea de sine ne ajută să vedem cu claritate o perspectivă interesantă: aceea că foarte mare parte din viață am acționat din inerția tiparelor de gândire și acțiune pe care le-am integrat în identitatea noastră de-a lungul timpului.

Ei bine, acceptarea de sine vine să schimbe acest lucru. Ea ne spală fereastra prin care privim lumea și totul devine mai clar.

Vedem cu mai multă claritate adevăruri pe care le-am ignorat atâta vreme:

– Conștientizăm că felul în care ne raportăm la suferință depinde numai de noi;

– Iertăm mai ușor pentru că înțelegem că fiecare persoană are plusurile și minusurile sale;

– Știm că cei dragi ne pot susține, însă nu sunt responsbili pentru ”salvarea noastră”;

– Vedem diferit critica: critica exagerată nu ne-a adus nimic bun, însă, ani buni, ea a făcut parte dintr-un tipar al perfecționismului nesănătos pe care l-am alimentat din dorința de a primi validarea celor din jur;

– Înțelegem că nici un bun material, nici un titlu sau o reușită notabilă nu pot compensa golul interior pe care îl generează lipsa de sens;

– Suntem mult mai conștienți de faptul că împlinirea este un termen unic pentru fiecare om în parte, iar a căuta împlinirea, luând de bune informațiile care ne iau cu asalt viața, fără a ne întreba ce înseamnă să fim împlinite, este o cale care duce sigur către neîmplinire.

Ei bine, acceptarea de sine vine să ne pună în față aceste adevăruri, și multe altele, pe care le-am ingnorat, și ne recadrează perspectiva de viață pornind de la adevărul nostru interior.

Iertarea, pe de altă parte, poate fi privită ca un proces terapeutic de care avem nevoie în fiecare zi.
Asta pentru că, zilnic, sunt oameni și situații pe care trebuie să le privim diferit, de pe un nivel mai înalt de conștientizare.
Iertarea este o abilitate a oamenilor aflați pe un nivel mai înalt de conștiință. Nu poți ierta deplin, dacă energia și starea ta emoțională sunt joase.
Nu poți ierta când ești pe nivele inferioare ale scalei conștiinței descrise de David. R. Hawkins (sub nivelul 200 al curajului).
Iertarea se poate produce atunci când urci pe scala conștiinței – când ai curaj să privești cu onestitate – spre tine și spre ceilalți, și să accepți că nimeni nu e perfect… nici măcar tu.

În concluzie, iertarea și acceptarea de sine sunt două abilități care ne ajută să eliminăm balastul de gânduri, dorințe, așteptări, planuri care nu ne aparțin și ne deschid calea către împăcarea ce vine din autocunoaștere și asumarea autenticității. 

Desigur, evoluția aceasta este un proces complex și nu se întâmplă peste noapte.
Însă, e important să începi să lucrezi la antrenarea acestor ”abilități” prin a fi mai conștientă de gândurile și sentimentele tale,  prin a învăța să renunți la autocritica nefolositoare sau la sentimentul că nu ai făcut destul, sau că nu ești sufiecient de bună.

Cu timpul, vei observa că te simți mai bine cu tine însăți, că ești mai recunoscătoare pentru viața pe care o ai și că îți dorești să evoluezi în propriul tău ritm, fără a te mai simți copleșită de presiunea din exterior.

Iar dacă vrei să faci un pas înainte, să lucrezi cu propria acceptare de sine, având la îndemână un Jurnal care să-ți ghideze pașii într-un proces de 30 de zile, îți recomand cu multă căldură Jurnalul acceptării de sine – Bucuria de a fi EU.

Sper din inimă să îți fie de folos!

I.dentitate – Adriana Roman

Tags:
Abonează-te la Newsletter și vei primi periodic informații noi de pe site.

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A © 2022 All rights reserved.  Designed by AD Web Design IT

Scroll to top