Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Transformarea gândirii negative în gândire pozitivă. Schimbă semnificația.

Home/Evoluție/Transformarea gândirii negative în gândire pozitivă. Schimbă semnificația.
16oct.mindset pozitiv

Este un timp potrivit pentru a înțelege că:

– gândurile noastre sunt energie și toate aceste gânduri generează emoții;

– legile universale guvernează această energie pe care nu o putem cuprinde ca înțelegere cu propria minte, dar o simțim și o trăim, fiecare în felul său;

– avem puterea de a ne construi realitatea noastră personală, noi suntem creatorii poveștii și realității noastre;

– putem schimba în aceste povești VALORILE, FILTRELE MNETALE prin care vedem lumea și felul în care ne rânduim GÂNDURILE și MINTEA;

– putem să transformăm o gândire negativă și mereu pesimistă într-una pozitivă, optimistă, pe care eu aș numi-o cel mai potrivit GÂNDIRE BINEVOITOARE.

Învățăm cum să gândim de la cei cu care ne-am asociat în anii noștri de formare, de la părinții și contextul social și educațional în care am crescut. E posibil să învățăm modele mentale, o abordare în gândire, prin care tindem să generalizăm prea mult, sa gândim doar în termeni de alb și negru, să tragem concluzii fără a avea dovezi…

Uneori, datorită unui stil parental autoritar de care am avut parte..

– învățăm să gândim cum e mai pesimist și mai rău într-o anumită situație;

– luăm totul ca pe un atac la propria persoană;

– mai mult, după un astfel de model parental lipsit de empatie și acordaj emoțional, deprindem a ne concentra întotdeauna asupra eșecurilor sau problemelor noastre

Gândirea pozitivă căreia îi spun acum gândire binefăcătoare, acest model de gândire nu ajută doar pe cei de lângă noi, ne ajută și pe noi. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan spunea: ”gândurile și cuvintele noastre sunt încărcate cu energie. Această energie este negativă sau pozitivă, în funcție de felul în care arată gândurile și de semnificația pe care o au cuvintele noastre… În momentul în care gândim în termeni de iubire, compasiune, iertare, empatie și recunoștință, emitem un câmp de energie pozitiv. Acest câmp de energie inundă toate celulele noastre, modifică chimia noastră… Ele contribuie la sănătate, longevitate, mulțumire, fericire. Invers, sentimentele de ură au un câmp de emisie negru. În momentul în care urâm, suntem violenți, invidiem, îmbrăcăm o haină de doliu…”

„Noi suntem prizonierii gândurilor noastre. Prin memorie şi obişnuinţă noi devenim, literalmente, un maldăr de răspunsuri condiţionate şi nervi, care sunt declanşate în mod constant de oameni şi împrejurări, ca să devină manifestări previzibile ale reacţiilor biochimice din corpurile noastre. Şi astfel, mintea condiţionată lasă puţin loc pentru orice lucru nou. Emoţiile par a fi dincolo de controlul nostru. Noi ridicăm şi construim o închisoare, iar tragedia este aceea că nici măcar nu putem vedea zidurile acestei închisori. Lipsa unui sens în viaţă, cu care ne confruntăm în mod curent, poate doar să devină şi mai puternică, dacă rămânem în interiorul acestei închisori”, sunt cuvintele lui Deepak Chopra.

Pe de altă parte, să ne amintim ce a spus în “Critica rațiunii pure”, Emmanuel Kant: ”ceea ce ne înconjoară este, în realitate, reflexia interiorului. Prin urmare, în cazul în care gândirea noastră se caracterizează prin  stima de sine scăzută, gândire negativă și rigiditate, toate aceste dinamici atât de sărace și joase ca nivel al conștiinței vor forma o lume în exteriorul nostru lipsită de virtuți și valori pozitive.

Dacă te poți opri și te poți gândi puțin, citind aceste rânduri acum, care este modul prin care percepi REALITATEA și cât de bine sau nu cunoști modelul tău mental?

Ești o persoană cu gânduri predominant pozitive și ești optimistă, căutând mereu să găsești ceva bun în orice vine în percepția și realitatea ta?

Sau, ești cu gânduri apăsătoare, negative și mereu ceva de deranjează sau cineva este vinovat pentru ce se întâmplă?

Dacă simți acum că ai ceva de lucrat pornește și fii sigur de un lucru: tu ești cel care poate schimba ceea ce își dorește.

– Mai întâi e nevoie de o conceptualizare, de o numire a problemei pe care o recunoști acum.

– Al doilea pas este asumarea acestei probleme, asumarea ta exact așa cum eș

– Abia în al treilea pas vine posibilă schimbarea, iar pentru ea este nevoie de pașii anteriori și de o supraveghere atentă.

Ce te poate ajuta în acest demers al schimbării?
  1. ATENȚIA – precum o metacogniție, prin care să te vezi, să vezi ce cuvinte folosești și care este tipul tău de gândire. Cât de binevoitoare este gândirea ta? Cât de negativă sau pozitivă este, în vederea și rezolvarea de probleme ce apar mereu?
  2. OBSERVAREA – este necesară tocmai pentru a te putea detașa emoțional, postura de observator vine cu acest avantaj, ca să e poți vedea mai bine.
  3. AUTO-REFELCȚIA este motorul creșterii personale, o călătorie pentru care .. toți avem bilet.! Odată înzestrat cu această metacogniție, devii capabil să stabilești un dialog intern sănătos și util, conștient fiind de faptul că erorile de sens, lacunele, incertitudini si neplăcerile, toate acestea au scopul de a vindeca, de a construi în fiecare zi o versiune mai bună a ta.
  4. CONECTAREA cu cei din jur, recunoașterea nevoi de a fi printre oameni și de a cere ajutor, atunci când treci printr-un proces de schimbare sau de adaptare la provocările ce apar.

Un studiu efectuat la Harvard în anul 1994 a examinat oameni care și-au schimbat radical viață, iar cercetătorii au descoperit că unii dintre ei și-au remodelat deprinderile după o tragedie personală, cum ar fi un divorț sau o boală foarte gravă. (Todd F. Heatherton, Patricia A. Nichols , Personal Accounts of Successful Versus Failed Attempts at Life Change, First Published December 1, 1994 Research Article – Click AICI)

La fel de frecvent totuși, nu a fost nevoie de o tragedie care să preceadă transformările oamenilor și schimbările conștiente, așa cum ar fi și transformarea gândirii negative într-una binevoitoare, pozitivă.

În schimb, o transformare uimitoare se produce  atunci când oamenii s-au integrat în grupuri sociale care le-au facilitat transformarea, au aderat la cunoaștere și practicarea unor etape de cunoaștere personală ce le-a modificat complet destinul. (Charles Duhigg, Puterea obișnuinței, Editura Publica, 2016)

Simple comunități – uneori doar și o singură persoană – fac mai facilă orice schimbare. Acestea se produc mai ales atunci când alte persoane de lângă noi reușesc. Astfel, schimbarea este mult mai reală când o putem vedea prin ochii altor oameni, în cei de lângă noi…

”Toată creaţia îşi are originea în gând, iar gândul este energie. Dacă gândim pozitiv, atunci acea atitudine pozitivă se va reflecta înapoi către noi, prin experienţe de viaţă pozitive, cu excepţia cazului în care trebuie să parcurgem mai întâi anumite experienţe de învăţare. Cu toate acestea, este întotdeauna alegerea noastră dacă simţim această învăţare ca fiind dureroasă sau nu…” Jasmuheen

Bibliografie:

https://doi.org/10.1177/0146167294206005

Charles Duhigg, Puterea obișnuinței, Editura Publica, 2016

https://www.laviniabratu.ro/cum-se-nasc-si-se-schimba-deprinderile/

https://www.laviniabratu.ro/ce-este-realitatea-si-ce-sunt-filtrele-de-gandire/

https://www.laviniabratu.ro/ne-putem-stapani-mintea/

https://www.laviniabratu.ro/reteta-fericirii-profesorul-constantin-dulcan-ne-putem-prelungi-considerabil-viata-in-functie-de-modul-preponderant-benefic-in-care-gandim/

Tags:
Abonează-te la Newsletter și vei primi periodic informații noi de pe site.

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A © 2022 All rights reserved.  Designed by AD Web Design IT

Scroll to top