Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

Povestea Înțelegerii

Home/Armonie/Povestea Înțelegerii
25aug.
Cum Inima, Mintea și Acțiunile zilnice se împletesc armonios

Când m-am trezit, într-o dimineață relaxantă de vacanță, am realizat că parcursul vieții mele de 48 de ani a fost pavat mereu cu lecții prețioase despre cum inima, mintea și acțiunile mele de zi cu zi se pot învârti în jurul unui dans subtil al descoperirii personale continue și al evoluției permanente. 

Am învățat de la parinții mei ordinea și disciplina, dar și importanța conectării sufletești.

Învăț zilnic de la soțul meu cum se manifestă calmul și înțelepciunea.

Cu două adolescente pline de energie în casă, cu o pisicuță și o cățelușă, plus o serie de responsabilități specifice vieții în familie, am căutat mereu modalități de a aduce ordine în mintea și inima mea, pe lângă ordinea necesară în spațiul nostru de locuit . 

În acest dans al înțelegerii de sine (și al răbdării :)), am descoperit, printre altele, 3 idei și 3 pași concreți care au făcut o diferență semnificativă în ceea ce sunt azi, acum.

Idea 1: Să îmi conștientizez emoțiile

Am învățat – din carți, dar mai ales din experiența personală și a celor care mă inspiră – că a-mi înțelege inima începe cu a-mi conștientiza emoțiile. Studiile lui Daniel Goleman despre inteligența emoțională mi-au arătat cât de profund pot afecta emoțiile noastre deciziile pe care le luam zilnic și acțiunile pe care le facem. 

Ca urmare, îmi încep fiecare dimineață cu câteva minute de reflecție asupra stării mele interioare, cu răspunsul la întrebarea “Ce simt acum? Care este starea mea de spirit?” Astfel am ocazia să îmi analizez emoțiile fără să le judec și să încerc să înțeleg de ce simt ceea ce simt. De exemplu, într-o zi în care m-am trezit agitată, am descoperit că frica de a nu face față cerințelor zilnice îmi agita mintea. Această conștientizare m-a ajutat să îmi pun intenția ca să abordez ziua cu calm și răbdare, ca să evit un comportament ce ar fi creat tensiune în relația cu ceilalți membri ai familiei.

Peste zi mă intreb adesea “Ce simt acum? Care este starea mea de spirit acum?”

Seara, înainte de culcare, cercetez în inima mea, cu mintea, ca să analizez prin ce emotii am trecut peste zi, cum le-am gestionat și ce am învațat din ele. Fac acest lucru și cu intenția de a închide buclele emoționale care încă îmi atrag atenția.

Idea 2: Să practic zilnic ceva pentru stabilitate mentală

În căutarea ordinii în minte, m-am întors către practici precum respirația conștientă, meditația și vizualizarea, dincolo de agenda zilnică ori de listele de TO DO sau de prioritați pe care le fac. 

Cercetările efectuate la HeartMath Institute au concluzionat importanța de a-mi aduce atenția în prezent și de a-mi îndepărta gândurile nesfârșite. Ca urmare, în fiecare zi îmi rezerv un timp (mai lung sau mai scurt) pentru meditație – în care mă concentrez pe respirația mea și încerc să îmi liniștesc gândurile. Această practică îmi oferă claritate mentală – care sprijină nu doar echilibrul meu interior, ci și interacțiunile armonioase cu familia.

Practic vizualizarea la începutul zilei, când îmi imaginez cum arată ziua la final, parcursă cu bine. Acest obicei aliniază acțiunile zilei la rezultatul deja vizualizat și face, în acest mod, traseul zilei mai lin.

Idea 3: Să mă bucur de puterea acțiunilor pozitive zilnice

Am învățat că acțiunile mele zilnice îmi pot influența profund atât mintea, cât și inima. Studiile despre efectele pozitive ale emoțiilor – făcute de psihologul social Barbara Fredrickson, profesor la University of North Carolina – ne-au arătat cum acțiunile pozitive mici pot duce la creșterea stării noastre de bine. În fiecare zi mă străduiesc să fac – conștient – cel puțin o acțiune bună, fie că este vorba de a ajuta pe cineva sau de a practica recunoștința. De exemplu, numesc – în fiecare seară – minim trei lucruri pentru care sunt recunoscătoare în ziua respectivă. Acest simplu obicei a adus un sentiment de mulțumire și fericire în viața mea.

Iată 3 pasi zilnici pentru un parcurs mai lin:

Pasul 1: Conectarea cu sine prin monitorizarea emoțiilor

Un pas important în călătoria mea către ordinea mentală și emoțională a fost să încep monitorizarea emoțiilor. În fiecare seară, aloc timp pentru a monitoriza și, uneori, a raporta într-un grup specializat, ceea ce am constientizat despre gândurile, emoțiile și experiențele mele din ziua respectivă, dacă au fost sau nu conform cu intențiile puse de dimineață. Acest exercițiu m-a ajutat să observ și să îmi înțeleg mai bine modelele mele mentale și emoționale.

Pasul 2: Timp de calm și reflecție

În fiecare dimineață îmi încep ziua cu 10-15 minute de meditație, reflecție și vizualizare. Acest timp pentru mine înseamnă să îmi îndrept atenția asupra respirației, să mă concentrez pe prezent și să vizitez viitorul dorit. Acest moment de liniște îmi oferă o ancoră pentru restul zilei și mă ajută să rămân aliniată, centrată în mijlocul agitației. Seara reiau practica și fac revizuirea zilei ce a trecut.

Pasul 3: Gesturi zilnice de bine

În fiecare zi caut ocazii de a face mici gesturi de bine pentru cei din jurul meu, de a contribui cu bucurie. Poate fi vorba despre un zâmbet, un compliment sau o mână întinsă de ajutor. Aceste gesturi nu doar că aduc bucurie altora, dar îmi încălzesc și inima, creând un cerc virtuos de emoții pozitive.

Așadar, dansul continuu pentru înțelegerea interconexiunii dintre inimă, minte și acțiuni zilnice a generat o călătorie de autodescoperire și transformare care durează deja de zeci de ani și încă va dura multi ani de acum înainte. 

Prin conștientizarea emoțiilor mele, practicile de flexibilitate mentală și acțiunile pozitive, am reușit și continui să aduc o ordine din ce in ce mai profundă în mintea și inima mea. Astfel, pot naviga cu mai multă încredere și armonie prin provocările și bucuriile vieții mele pline de responsabilități.

Tu ce anume faci, conștient și asumat, pentru ca să împletești armonios și ordonat Inima, Mintea și Acțiunile tale?

„În mijlocul acestui haos există legi. Haosul nu este decât aparența, la bază este ordinea”

Victor Hugo

Tags:
Abonează-te la Newsletter și vei primi periodic informații noi de pe site.

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A este o echipă de femei al cărei scop este să ofere contextul potrivit pentru creștere, dezvoltare, conectare și inspirație în domenii precum Fitness, Energie, Motivație, Evoluție, Identitate și Armonie

F.E.M.E.I.A © 2022 All rights reserved.  Designed by AD Web Design IT

Scroll to top